Napoleon numea Dunărea „regele râurilor europene”, iar Nicolae Iorga, „cea mai bogată în daruri”, ea bucurându-se de atenția popoarelor continentului; pe malurile ei s-au făurit și au durat până în zilele noastre civilizații milenare. Pentru Țara Românească și pentru Moldova, fluviul Dunărea a fost linia luptelor cu Imperiul Otoman: „Oriunde ați vedea-o în țara noastră, Dunărea e (…) ca o ființă care a văzut și a suferit multe și poartă în chipul său urma tuturor luptelor”.
Anual, în data de 29 iunie, este sărbătorită Ziua Internațională a Dunării, dată ce amintește de semnarea, în urmă cu 26 de ani, a Convenției privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR).
Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare al guvernelor, organizaţiilor neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.
Anul acesta însă, având în vedere actualul context epidemiologic, generat de pandemia globală COVID-19, restricțiile privind adunările publice din întregul bazin al Dunării au mutat sărbătoarea în mediul online, cele mai multe din evenimentele publice fiind anulate. Astfel, în acest an, Ziua Intrnațională a Dunării are ca temă: #DiscoverDanube online!
Izvorând din Munții Pădurea Neagră, din Germania, prin 2 izvoare (Breg și Brigach) care se unesc în orașul Donaueschingen și revărsându-se în Marea Neagră, Dunărea are o lungime de 2.857 km, fiind al doilea cel mai mare fluviu ca lungime al Europei, după Volga.



Astfel, fiind una dintre cele mai importante comori naturale ale Europei, dar şi printre cele mai vulnerabile, al doilea fluviu ca lungime de pe continent şi important drum comercial, Dunărea reuneşte în bazinul său peste 83 de milioane de locuitori.
Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferenţelor de culturi şi istorii, având în schimb o dorinţă comună şi anume responsabilitatea de a proteja această resursă preţioasă.
În drumul său, Dunărea traversează 10 țări și 4 capitale de stat (Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad). Martor al istoriei milenare și graniță naturală a zece state, Dunărea interconectează de secole întregi țările din regiune. Pe o distanță de 1.075 km, cursul inferior al fluviului se desfășoară pe teritoriul României, între localitățile Baziaș și Sulina, formând granița naturală cu Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.
Fluviul reprezintă o adevărată axă a Europei Centrale și de Est, pe care o leagă de Marea Neagră, constituind o rută de transport cheie între vestul și estul Europei, dar și un coridor ecologic deosebit de important.
UNESCO World Heritage Site din 1991, Delta Dunării este o adevărată comoară naturală, cu mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de pește. Frumusețile naturale,obiectivele turistice și traseele de pe cursul Dunării conferă o atractivitate turistică deosebită regiunii.
În această regiune trăiesc 115 de milioane de oameni, adică o cincime din populația UE. Regiunea capătă o relevanță deosebită cu atât mai mult în contextul actual, cu cât fluviul dispune de capacitatea de a asigura în mod strategic conectarea UE la regiunea Mării Negre, țările din vecinătate, regiunea Caucazului de Sud și a Asiei Centrale.
Aspecte importante care, în secolul XXI, oferă regiunii dunărene un potențial ridicat de a deveni una dintre cele mai dinamice, competitive și prospere macroregiuni ale Uniunii Europene în beneficiul statelor riverane, al locuitorilor regiunii și al întregii comunității europene.
Oficiali ai statelor situate în bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia şi Ucraina) şi din partea Comisiei Europene au semnat documentul, aducând în atenţia opiniei publice necesitatea protejării Dunării. Ulterior, Convenţia a fost semnată de Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Muntenegru. România este depozitarul Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
sursa: adevărul.ro