2.9 C
Alba Iulia
miercuri, noiembrie 29, 2023

Astăzi, a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural al Judeţului Alba. Informare privind activitatea Direcției Regionale de Statistică Alba pentru anul 2022: 325.941 de oameni locuiesc în județul Alba

Recomandări

Salariul uriaș pe care îl ia Burleanu la FRF. Doar diurna e 250 de €. Iorgulescu îl întrece de 7 ori

Răzvan Burleanu, președintele FRF, dezvăluie că salariul său este de aproximativ 5.000 de euro lunar, plus o diurnă de 250 de euro...

FOTO Povestea Palatului Principilor din Alba Iulia, care a fost incendiat de mai multe ori: Sediu militar timp de 300 de ani

Palatului Princiar din Alba Iulia este un monument istoric care a înfruntat numeroase provocări de-a lungul timpului. Astăzi, reprezintă o comoară culturală...

Începe reabilitarea Bulevardului Ferdinand I din Alba Iulia: Tronson închis temporar pentru lucrări

Lucrările de infrastructură pe Bulevardul Ferdinand I din Alba Iulia încep marți, 20 iunie. Circulația va fi închisă în această zonă pentru...

FOTO Festivalul „Cultură pentru cultură” revine la Ciugud pentru a celebra tradițiile și obiceiurile locale

Festivalul „Cultură pentru Cultură” revine în comuna Ciugud, aducând tradițiile și obiceiurile rurale în prim-plan. Comunitatea este invitată să se alăture duminică,...

Astăzi, a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural al Judeţului Alba. Informare privind activitatea Direcției Regionale de Statistică Alba pentru anul 2022; Raport de activitate al Serviciului de Metrologie Legală Alba, în anul 2022.

Instituția Prefectului județului Alba comunică pe pagina oficială de Facebook următoarele:

Astăzi, a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural al Judeţului Alba

Astăzi, 29 martie, a avut loc ședința ordinară a Colegiului Prefectural al Judeţului Alba, întâlnirea fiind prezidată de Prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, cu participarea subprefectului Andrei Vincze și a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate și a altor instituții publice din județul Alba.

Ordinea de zi a cuprins următoarele puncte de dezbatere: Informare privind activitatea Direcției Regionale de Statistică Alba pentru anul 2022 ; Raport de activitate al Serviciului de Metrologie Legală Alba, în anul 2022; Diverse.

Citește și: Ordin de restricție provizoriu și dosar penal deschis pe numele unui bărbat din comuna Scărișoara. A devastat locuința pe care o împărțea cu soția sa

Domnul Nicolae Albu a deschis lucrările ședinței dând cuvântul domnului Ciprian Alin David, director executiv al Direcției Regionale de Statistică Alba, care a prezentat principalele realizări ale instituției din anul 2022. Au fost finalizate și publicate datele Recensământul General Agricol 2020 și a fost realizat Recensământului Populației și Locuințelor 2021, în paralel cu derularea Programului Statistic Naţional Anual.

Rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021) arată o populație rezidentă a județului Alba la 1 decembrie 2021 de 325.941 persoane, în scădere cu 16.435 persoane față de recensământul precedent (octombrie 2011). Populația rezidentă de sex feminin (165.654 persoane) deține o pondere de 50,8%. Majoritatea populației rezidente trăiește în mediul urban (188.717 persoane, reprezentând 57,9%).

Populația tânără (sub 15 ani) și populația adultă în vârstă de muncă (15-64 de ani) a scăzut în ultimii 10 ani, în timp ce populația vârstnică (65 ani și peste) a crescut. Din punctul de vedere al mărimii populaţiei rezidente, judeţul Alba se situează pe locul 29 în ierarhia judeţelor. Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Alba crescând la 43,6 ani față de 41,8 ani la RPL2011.

Citește și: Rareș Bogdan, tranșant cu privire la noul prag al abuzului în serviciu: „Să fie limpede, PNL nu susține acest proiect”

Populația de etnie rromă înregistrată la recensământ a fost de 13.041 persoane (4,44%), numărul celor care s-au declarat maghiari a fost de 11.494 persoane (3,91%), iar germani 544 persoane (0,19%). Grupurile etnice pentru care s-a înregistrat un număr de persoane de peste 20 sunt: italieni (68 persoane), turci (24 persoane) și ruteni (20 persoane).

Structura confesională a fost declarată de 291.186 mii persoane din totalul populației rezidente a județului Alba și arată că 253.901 persoane (87,1%) dintre persoane sunt de religie ortodoxă, 9.306 persoane (3,2%) reformată, 7.649 persoane (2,6%) greco-catolică, 7.238 persoane (2,5%) penticostali, 3.133 persoane (1,1%) baptiști, 2.849 persoane (1,1%) romano-catolici și 2,4% alte religii.

Localitățile din județul Alba cu cele mai mari scăderi înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt comuna Ohaba (538 locuitori, –28,9% față de populația din 2011) și comuna Râmeț (426 locuitori, –25,8% față de populația din 2011). Comuna cea mai mică din județ, la fel ca și la recensământul precedent, este comuna Ceru Băcăinți 227 locuitori (în scădere față de RPL2011 când s-au recenzat 269 locuitori.

Cea mai mare comună din județ este comuna Ighiu care a crescut față de RPL2011 cu 260 persoane si care și-a menținut această poziție fruntașă la ambele recensăminte. Baia de Arieș este orașul cel mai mic din cadrul județului (3.035 locuitori față de 3.461 locuitori în 2011). Cel mai mare oraș, conform rezultatelor provizorii ale RPL2021, este Cugir cu 19.473 locuitori.

Citește și: Bărbat din Blaj, reținut după ce și-a bătut un prieten. Victima ar avea nevoie de minim 40 de zile de spitalizare

În continuarea ședinței, domnul Nicolae Albu a dat cuvântul doamnei Ileana Botoga, coordonator al Serviciului Județean de Metrologie Legală Alba, care a făcut o scurtă informare privind activitatea serviciului în anul 2022.

Pentru asigurarea metrologică au fost derulate mai multe activități tehnice privind supravegherea modului de asigurare a exactității și uniformității măsurărilor, supravegherea pieței pentru mijloacele de măsurare, contribuirea la trasabilitatea măsurărilor prin activitățile de verificări metrologice și etalonări de mijloace de măsurare, evaluarea laboratoarelor de metrologie în vederea autorizării sau atestării.

Veniturile realizate în anul 2022 au fost în valoare de 495.461 lei, reprezentând 110% din veniturile planificate.

Au fost supravegheate prin testare un număr de 52 mijloace de măsurare, valoarea acestora fiind de 6.844 lei. Au fost realizate un număr de 174 etalonări metrologice în valoare de 60.494 lei și un număr de 1.853 verificări metrologice în valoare de 248.858 lei.

Au fost verificate un număr de 592 mijloace de joc, în valoare de 171.725 lei. Au fost desfășurate activități de control metrologic legal a compartimentului inspecție – controlul produselor preambalate la 4 operatori economici, pentru un număr de 86 sortimente, în valoare de 7.540 lei.

La punctul Diverse de pe ordinea de zi, domnul Nicolae Albu a subliniat importanța deschiderii instituțiilor publice față de generația tânără și a amintit parteneriatul cu Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin care cei mai buni studenții de la Facultatea de Științe Juridice și administrative efectuează vizite de studiu sau fac practica în cadrul Instituției Prefectului.

A luat cuvântul doamna inspector școlar Elena Ignat, care prezentat un proiect educațional cu titlul „Să fii lider” inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Alba. Doamna Elena Ignat a cerut sprijinul instituțiilor publice din cadrul colegiului prefectural pentru activitatea ”O zi în umbra managerului”.

Proiectul reprezintă o alternativă educațională pentru tinerii cu abilități de lideri care doresc să cunoască și să se implice în problemele comunității. Grupul țintă este compus dintr-un număr de 20 elevi de liceu, membri ai Consiliului Județean ai Elevilor, care vor beneficia de cursuri de pregătire, activități practice și materiale educaționale.

Elevii vor scrie un proiect pornind de la o problemă/nevoie identificată într-un domeniu de activitate sau o instituție publică. La final, proiectele elaborate de elevi vor fi evaluate și premiate de instituțiile din cadrul colegiului prefectural pentru care au fost scrise.

Citește și: VIDEO Șefa Institutului Cultural Român din Londra, care a făcut show cu manele, revocată de Parlament: „Nu a avut acordul pentru momentul artistic”

Domnul Nicolae Albu a avut o intervenție legată de asigurarea siguranței alimentare și a sănătății publice în perioada Sărbătorilor Pascale, invitând conducătorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor să prezinte măsurile de control care sunt prevăzute în perioada următoare.

Domnul Nelu Fleșer, șef Serviciul coordonare din cadrul Instituției Prefectului, a anunțat că a fost emis un ordin de prefect pentru constituirea unor comisii mixte care vor controla agenții economici și piețele în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale.

Domnul Vasile Spînu, director al DSVSA, a vorbit despre acțiunile în derulare în colaborare cu alte instituții (IPJ, DSP, CJPC), privind circulația animalelor în vederea sacrificării la centrele provizorii de sacrificare a mieilor, la abatoare, importul ouălor și verificarea provenienței acestora.

Referitor la obiectivele de ordine și siguranță public în perioada sărbătorilor religioase au luat cuvântul domnul Comisar șef de Poliție Florin Dogaru, Inspector șef al IPJ, domnul Lt. col. Tudor Pașca, Inspector Șef al IJJ, domnul Maior Cristian Cîmpean, Prim adjunct al Inspectorului Șef al ISU.

S-a discutat despre intervențiile în domeniul ordinii publice, mijloacele de prevenire și stingere a incendiilor de vegetație uscată, informarea populației și prevenirea evenimentelor nedorite în preajma lăcașurilor de cult sau la adunări publice.

Domnul Nicolae Albu a cerut doamnei Cornelia Țăran Baba, director al Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alba să monitorizeze cu atenție implementarea aplicațiilor RENSS și RAN și să se soluționeze împreună cu APIA problemele de la Lupșa, unde cetățenii au dificultăți în obținerea unor adeverințe.

De asemenea, domnul Prefect a solicitat Direcției Agricole Județene și tuturor instituțiilor care activează în domeniul agricol să sprijine fermierii și crescătorii de animale pentru dezvoltarea acestui sector.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Știri Recente

Salariul uriaș pe care îl ia Burleanu la FRF. Doar diurna e 250 de €. Iorgulescu îl întrece de 7 ori

Răzvan Burleanu, președintele FRF, dezvăluie că salariul său este de aproximativ 5.000 de euro lunar, plus o diurnă de 250 de euro...

FOTO Povestea Palatului Principilor din Alba Iulia, care a fost incendiat de mai multe ori: Sediu militar timp de 300 de ani

Palatului Princiar din Alba Iulia este un monument istoric care a înfruntat numeroase provocări de-a lungul timpului. Astăzi, reprezintă o comoară culturală...

Începe reabilitarea Bulevardului Ferdinand I din Alba Iulia: Tronson închis temporar pentru lucrări

Lucrările de infrastructură pe Bulevardul Ferdinand I din Alba Iulia încep marți, 20 iunie. Circulația va fi închisă în această zonă pentru...

FOTO Festivalul „Cultură pentru cultură” revine la Ciugud pentru a celebra tradițiile și obiceiurile locale

Festivalul „Cultură pentru Cultură” revine în comuna Ciugud, aducând tradițiile și obiceiurile rurale în prim-plan. Comunitatea este invitată să se alăture duminică,...

FOTO Elevii de la Colegiul Militar se pregătesc să experimenteze condițiile militare, în cadrul unei Tabere de Instruire de vară

113 elevi de la Colegiul Militar din Alba vor participa în Tabăra de Instruire de vară în Tărlungeni, Brașov. În perioada 16-22...