Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un studiu cu privire la comportamentele și atitudinile românilor pe durata stării de alertă, iar acesta arată că îngrijorarea românilor față de efectele virusului în România rămâne ridicată în contextul în care aceștia sunt dispuși să accepte revenirea la măsuri mai dure de izolare socială.
Rezultatele cercetării: Aproape două treimi dintre români (63%) sunt mulțumiți de măsurile luate de autoritățile locale pe durata pandemiei. 6 din 10 români sunt mulțumiți de măsurile luate de Președintele României, iar puțin peste jumătate de cele luate de Grupul de Comunicare Strategică.
54% sunt nemulțumiți de măsurile luate de Guvernul României, în timp ce 46% se declară mulțumiți de acestea.
Favorabili prelungirii stării de alertă sunt respondenții între 36 și 50 de ani, cu studii superioare și votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS.
Gradul de mulțumire față de măsurile luate de autoritățile locale este ridicat cu precădere în rândul tinerilor între 18 și 35 de ani și a vârstnicilor, dar și în rândul respondenților cu studii superioare, a celor care locuiesc în Transilvania și Banat sau în Moldova și a votanților Alianței USR-PLUS.
Măsurile luate de Președintele României sunt apreciate mai ales de către respondenții tineri și de cei cu vârsta de cel mult 65 de ani, de intervievații din mediul urban și care locuiesc în Transilvania și Banat, de cei care au studii superioare, dar și de votanții PNL și de cei ai Alianței USR-PLUS.
Satisfacția față de măsurile luate de Grupul de Comunicare Strategică este mai ridicată în rândul respondenților cu vârste între 36 și 65 de ani, a celor cu studii superioare, a celor care locuiesc în Transilvania și Banat, dar și în cazul respondenților care declară că vor vota PNL și Alianța USR-PLUS la viitoarele alegeri parlamentare.
Bărbații, tinerii, persoanele cu vârste de cel mult 50 de ani, respondenții cu studii superioare, cei care locuiesc în Transilvania și Banat, alături de votanții PNL și de cei ai Alianței USR-PLUS sunt în proporții mai ridicate mulțumiți cu privire la măsurile luate de Guvernul României pe durata pandemiei, în timp ce în rândul vârstnicilor, a intervievaților din sudul țării și a votanților PSD se regăsesc proporții mai mari de nemulțumiți.
ROMÂNII SUNT DE ACORD CU PRELUNGIREA STĂRII DE ALERTĂ
# Aproape trei sferturi dintre români au auzit de prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă începând cu data de 17 iunie.
Mai informați cu privire la prelungirea stării de alertă sunt, în proporții mai ridicate, persoanele peste 51 de ani, cu studii superioare, cei care locuiesc la sat, în Moldova, dar și votanții PSD și cei ai Alianței USR-PLUS.
# 55% dintre participanții la studiu cred că era necesară prelungirea stării de alertă.
Necesitatea prelungirii stării de alertă este împărtășită în proporții mai ridicate de către respondenții între 36 și 50 de ani, cu studii superioare, de cei care locuiesc în mediul rural și de votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS.
# 54% dintre respondenți sunt de acord cu prelungirea stării de alertă.
Favorabili prelungirii stării de alertă sunt respondenții între 36 și 50 de ani, cu studii superioare și votanții PNL și cei ai Alianței USR-PLUS.
APROAPE 8 DIN 10 ROMÂNI AR FI DE ACORD CU MĂSURI MAI DURE DE IZOLARE SOCIALĂ DACĂ SITUAȚIA SE AGRAVEAZĂ
# Întrebați dacă în ipoteza agravării situației din țară ar fi de acord cu revenirea la măsuri mai dure de izolare, 79% dintre români au răspuns afirmativ, iar o cincime au spus că nu sunt de acord.
Bărbații, tinerii între 18 și 35 de ani și votanții PNL sunt în proporții mai ridicate de acord cu revenirea la măsuri mai dure în timp ce femeile, cei cu vârste între 36 și 50 de ani, persoanele cu studii superioare, respondenții din Moldova sunt împotriva acestei idei, conform unui studiu IRES.
sursa datelor: ires.ro