Dacă nu ne “sufocă” Covidul, ne sufocă gunoaiele, s-ar putea plânge locuitorii cartierului Sergent Hațegan din Aiud, și pe bună dreptate. Nici bine nu a trecut perioada de izolare din cauza pandemiei de coronavirus (parol, e doar o pauză), că lumea a și revenit la metehnele obișnuite.
Zona cartierului Sergent Hațegan din Aiud face obiectul “deversării” gunoaielor menajere ale unor oameni pentru care termenii de reciclare și protejarea mediului înconjurător sunt ficțiune pură, să nu mai vorbim de termeni ca bun simț sau iubire pentru aproape… că doar această problemă ține de sănătatea publică, mai ales acum, în era măștilor medicinale.



Deși Primăria Aiud, așa cum este normal, a luat toate măsurile pentru modernizarea sistemului de salubritate, instalând în oraș platforme subterane de colectare selectivă a deșeurilor, anumiți cetățeni “de bine” insistă să reprezinte în continuare un exemplu de “așa nu”.
Autoritățile anunță că în zona problematică vor apărea camere de supraveghere pentru a descuraja acest tip de comportament, dar și pentru a identifica persoanele răuvoitoare.
Deși pubelele de la platforma subterană de colectare selectivă a deșeurilor din cartierul Sergent Hațegan erau doar pe jumătate pline, o mulțime de saci cu deșeuri au fost depozitați la suprafață. Și nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Poate că cineva își dorește să promoveze o imagine de acest gen în spațiul public.
În mod evident, dacă vezi un sac lăsat la suprafață, te gândești că e plin totul și-l vei lăsa și tu la suprafață. Pentru a descuraja acest comportament, ca primă soluție, vom instala camere de supraveghere video în zona respectivă.
Vom continua să dezvoltăm astfel de platforme subterane de colectare selectivă a deșeurilor, platforma din piață fiind în procedură pentru obținerea acordului de mediu, iar următoarele două platforme vor fi amplasate în Micro (zona Profi și lângă cimitir).
Se arată Într-o postare pe pagina oficială de FAcebook a Primăriei Aiud
Problema deșeurilor este una stufoasă în România, la cantitatea totală de deșeuri reciclate raportată suntem sub media europeană. Rata reciclării în România este de doar 14%, față de obiectivul de 50% pe care ar fi trebuit să îl îndeplinim.