O investigație Recorder.ro ne arată care este situația apei contaminate a satelor din țara noastră. Potrivit acesteia, în peste 800 de comune ale țării, curge apă nepotabilă, fără ca oamenii să fie anunțați. Printre acestea se numără și două comune din județul Alba: Mogoș și Lunca Mureșului.
Prin Legea apei potabile, statul român se obligă să verifice periodic calitatea apei care curge la robinetul fiecărui cetățean conectat la o rețea publică autorizată.
Însă, doar în județul Alba, vorbim de peste 3.000 de suflete a căror sete a fost “abolită”, dar, din păcate, cu apă nepotabilă. Dar ce nu știi, nu te afectează. Sau așa tind unii să creadă, sau să-i facă pe alții să(-i) creadă. Deoarece, în cele mai multe cazuri, oamenii își riscă sănătatea atunci când consumă apă de la robinet.
Pe lângă aceste două localități, unde au fost identificate probleme mari la calitatea apei, fiindcă vorbim despre faptul că, conform analizelor efectuate anul trecut, 2019, de către Direcția de Sănătate Publică Alba, în Lunca Mureșului, unde populația comunei se ridică la 2.531 de persoane, s-au înregistrat depășiri la indicatorul “nitrați”.
La Mogoș situația este mai ceva mai gravă, deoarece conform analizelor efectuate de DSP în 2019, s-au înregistrat depășiri la următorii indicatori: E.coli, enterococi, bacterii coliforme.
Harta realizată în urma investigației jurnaliștilor de la Recorder nu cuprinde și situația rețelelor mari, cum sunt cele din orașe. Aceasta poate fi disponibilă AICI.
Totodată, în nu mai puțin de 14 localități din județul nostru, NU există rețea de apă. Astfel, aproximativ 18.500 de persoane, din Arieșeni, Scărișoara, Poiana Vadului, Vidra, Sohodol, Roșia Montană, Sălciua, Rîmetea, Ponor, Rîmeț, Întregalde, Almașu Mare, Ceru-Băcăinți și Șpring nu au acces la apă potabilă, din cauză că nu există rețele.
“Legea prevede analize periodice ale apei din rețele, realizate atât de operatori (primării sau firme private), cât și de Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din fiecare județ. Aceeași lege stabilește parametri de potabilitate a căror depășire este interzisă, acest lucru însemnând că apa poate pune sănătatea oamenilor în pericol.
În zonele rurale, aceste analize impuse prin lege se fac mult mai rar decât la orașe, iar de cele mai multe ori rezultatele nu le sunt comunicate cetățenilor nici măcar atunci când parametrii de potabilitate sunt depășiți.
Am hotărât să facem noi treaba autorităților și am solicitat DSP-urilor din fiecare județ să ne comunice rezultatele ultimelor seturi de analize efectuate la rețelele de apă din mediul rural. După o muncă de două luni, am centralizat rezultatele din 1.568 de localități de pe tot cuprinsul țării și am alcătuit o hartă cu toate informațiile, astfel încât fiecare cetățean să poată afla ce fel de apă consumă”, precizează cei de la Recorder, într-un articol.
Rezultatele centralizate de Recorder arată 892 de comune în care s-au înregistrat depășiri la indicatori precum amoniu, nitriți sau bacterii de natură fecală.
Este o situație extrem de gravă, care arată eșecul statului român într-una dintre cele mai importante misiuni stabilite prin Constituție: în loc să-și protejeze cetățenii, le pune sănătatea în pericol.
În general, rețelele de apă din zonele de deal și de câmpie sunt alimentate cu apă extrasă din pământ. Apa din subteran se găsește în trei straturi diferite, care nu se influențează între ele deoarece sunt izolate în mod natural prin argile impermeabile.
Primul este stratul de suprafață, numit și pânza freatică (de obicei până în 30 de metri, acesta fiind cel care alimentează cea mai mare parte a fântânilor de la țară). Urmează apoi stratul de medie adâncime (între 30 și 100 de metri) și cel de mare adâncime (aflat la peste 100 de metri).
sursa: recorder.ro