10 C
Alba Iulia
sâmbătă, martie 2, 2024

Poethree: Când arta poetică este readusă la viață și reușește să creeze conexiuni, de suflet, între oameni

Recomandări

Salariul uriaș pe care îl ia Burleanu la FRF. Doar diurna e 250 de €. Iorgulescu îl întrece de 7 ori

Răzvan Burleanu, președintele FRF, dezvăluie că salariul său este de aproximativ 5.000 de euro lunar, plus o diurnă de 250 de euro...

FOTO Povestea Palatului Principilor din Alba Iulia, care a fost incendiat de mai multe ori: Sediu militar timp de 300 de ani

Palatului Princiar din Alba Iulia este un monument istoric care a înfruntat numeroase provocări de-a lungul timpului. Astăzi, reprezintă o comoară culturală...

Începe reabilitarea Bulevardului Ferdinand I din Alba Iulia: Tronson închis temporar pentru lucrări

Lucrările de infrastructură pe Bulevardul Ferdinand I din Alba Iulia încep marți, 20 iunie. Circulația va fi închisă în această zonă pentru...

FOTO Festivalul „Cultură pentru cultură” revine la Ciugud pentru a celebra tradițiile și obiceiurile locale

Festivalul „Cultură pentru Cultură” revine în comuna Ciugud, aducând tradițiile și obiceiurile rurale în prim-plan. Comunitatea este invitată să se alăture duminică,...

Nichita Stănescu spunea LEGAT DE POEZIE, într-un interviu, că aceastaeste singura avuție pe care omul o are, încă, nejefuită“.

Și chiar așa și este. Cu toate că, programa școlară ne face să ne îndepărtăm tot mai mult de această superbă formă de artă, din cauza că nu ne lasă să o descoperim singuri; poezia ascunde și reprezintă cele mai pure, profunde și abstracte gânduri ale omului.

Tocmai din această cauză am decis să încep să o studiez de unul singur și așa m-am îndrăgostit de ea. Deși poezia face parte din viața mea de mic copil, pot spune că de vreo 5 ani de zile, ocupă un loc important și chiar mă reprezintă.

În anul 2015, am scris prima mea poezie. La început scriam într-un stil mai “clasic”, inspirat de poeții noștri contemporani, pe care-i studiasem la școală, folosind rima îmbrățișată sau împerecheată în succesiunea de catrene care dădeau viață profundelor mele sentimente și gânduri poetice, urmând ca mai apoi, în timp, să-mi dezvolt stilul și să-l schimb într-unul mai “contemporan”, uneori folosind foarte rar rima.

În acești ani, am avut o relație destul de complicată, plină emoție, momente vesele, ascensiuni către soare sau căderi în abis. Dar în ciuda tuturor acestor evenimente și trăiri, ea mi-a rămas fidelă, a rămas mereu cu mine și de aceea, și eu, voi rămâne fidel cu ea, deoarece ea a fost o portiță către un uni-vers extrem de profund și interesant. O potecă foarte interesantă spre autocunoaștere.

Multă lume scrie, dar puțini au curajul de a recunoaște asta, sau de a se exprima. De parcă ar fi o rușine să arăți lumii că ești talentat sau inzestrat cu înțelepciunea zeilor, după cum descria și Socrate poeții ca fiind “doar interpreţi ai zeilor”. Eu cred că poeții sunt mai mult decât interpreți, eu sunt chiar niște zei ai cuvintelor, al gândurilor și al sentimentelor.

Recunosc că, până și mie, mi-a fost puțin puțin teamă să-mi prezint poeziile în fața publicului. Am început să le postez pe pagina mea de Facebook, la îndrumarea unei prietene foarte bune, nu din dorința de a strânge like-uri, deoarece numărul acestora este irelevant, ci din dorința de a mai schimba feed-ul și de a-l înfrumuseța cu artă.

Ajung pe meleagurile Clujului, în primele luni de facultate, am dat și de o altă formă de artă, care se afla în concordanță cu poezia, și pe care, cumva, parcă o cunoșteam de undeva, dar în același timp, îmi era, încă, atât de necunoscută. Este vorba despre spoken word – o artă a spectacolului care îmbină poezia sau arta cuvintelor cu arta orală și prezența scenică, concentrându-se pe estetica cuvintelor rostite, incluzând astfel tonalitatea și inflexiunea vocală. Spoken Word, acest graffiti al picturii, este o formă de manifestare lirică ce îmbină poezia cu flow-ul, versul cu livrarea şi poetul cu nonconformismul.

Am ales două dintre cele mai recente creații ale mele și am pornit timid spre un local unde avea loc un Concurs Slam Poetry, urmat de un show Spoken Word cu Pothree. Auzisem de trupă de la un prieten, dar nu avusesem deloc ocazia să-i văd performând. În acea seară de duminică, 20 noiembrie 2016, a fost prima mea interacțiune atât cu spoken word-ul, cât și cu trupa Poethree, care urma să devină familia mea poetică. Participarea mea în cadrul concursului nu a fost extraordinară, fiind cuprins de emoțiile și anxietatea care m-au făcut să mă încurc de câteva ori, ceea ce mă și demoralizase puțin, dar pentru #primadată fusese chiar o prestație bunicică. După concurs a urmat o adevărată furtună lirică, asezonată de un amalgam de stări, care m-au plimbat printr-un portal al sentimentelor și în cele din urmă, m-au readus pe podeaua de lemn de care parcă mă desprinsesem de tot, când membrii trupei au pus mâna pe microfon.

Poethree a reuşit nu doar să resusciteze poezia, ci şi să o adapteze şi să o îmbunătăţească, pentru a-i oferi un aer proaspăt şi pentru a trece dincolo de barierele poeziei pe care o ştiam. Probabil vă întrebaţi, cine sunt aceşti pionieri ai poeziei contemporane.

Răspunsul este următorul: Poethree este o trupă de reprezentaţie poetică, primul grup de spoken word din România, fondat în 2014, la Cluj-Napoca şi care are ca scop promovarea comunităţii de spoken word poetry în zonă (şi nu numai) şi încurajarea exprimării libere a fiecărui individ. Trupa are 4 membrii: Paul Cristian Crăciun, Ionuţ M. Călin, Tudor Ciubotari-Popescu şi Tina Suciu, ce au reuşit, cu fiecare show al lor să instige atât la creaţie, cât şi la performance, vocile tineretului din toate regiunile ţării, umplând Clujul de evenimente de spoken word, dar mai ales de emoție, în ultimii ani. Și continuă să o facă. Fiindcă ideologia artistică din spatele acestui proiect superb, este să realizeze conexiuni între oameni.

Şi eu sunt unul dintre cei care, pot spune cu mândrie, că am participat la show-urile lor şi că această experienţă m-a ajutat să fac parte din ideea cu care Poethree a început în anul 2014: să creeze o comunitate, o colectivitate de artişti. Astfel a luat naştere Poethree Collective, o familie artistică ce-şi propune să mişte munţii din loc şi să sece oceanele prin liricismul lor inconfundabil.

De-a lungul studenției, am participat la aproape toate evenimentele organizate de Poethree, în primul rând pentru a mă confrunta cu trac-ul de a vorbi la microfon, pentru a-mi susține colegii din trupă și de a-i sprijini pe cei care urcă pentru prima oară pe scenă și nu în ultimul rând, pentru a susține și a încerca să dezvolt(ăm) această mișcare cultural-artistică.

La finalul lunii noiembrie a anului 2018, Poethree, ajutați de membrii Poethree Collective, au reușit să organizeze primul și singurul festival spoken word din România. Astfel, timp de 4 zile, în perioada 22-25 noiembrie, spoken word-ul, acest stil care are multiple implicații în viața culturală a tinerilor, le-a reamintit de frumusețea acestei arte literare, aducând poezia înapoi în mâinile lor. În cadrul acestui festival au avut loc show-uri de performance, poetry slam-uri și workshop-uri, reușind astfel să stabilească fundația necesară pentru construcția unei comunități a spoken word-ului, oferind o experiență completă a conexiunii cu arta, tuturor participanților.

Poethree și-a pus amprenta nu doar în Cluj, ci și în afară țării, participând la evenimente internaționale de spoken-word.

Poethree m-a tranformat dintr-un băiat foarte timid, căruia îi tremurau genunchii atunci când trebuia să urce pe o scenă, într-un om matur și sigur pe el, care-și poate controla sentimentele și emoțiile negative când este pus sub presiune. Pentru asta, le voi fi profund îndatorat și nu voi uita niciodată aripile pe care mi le-au recusut pe spate și cu ajutorul cărora pot să zbor prin văzduhul poetic, fără grijă. În primul rând, vreau să-i mulțumesc lui Tudor Ciubotari, fiindcă el a fost primul care m-a luat sub aripa lui și m-a ajutat să-mi deschid orizontul. A fost de multe ori, este în continuare, și cel mai probabil, va fi întotdeauna, fratele mai mare, pe care nu l-am avut niciodată și sunt mândru de perioada cât i-am fost “discipol”.

Poethree e mai mult decât o comunitate de artiști. Poethree e un amalgam de oameni, stări și idei. E o familie poetică. E o mască foarte mare de oxigen cultural pentru o țară astmatică din acest punct de vedere…

.ce este poezia?
tu ești un deget de copil,
poezia este
palma unei mame...
tu ești o ființă însetată,
poezia-i apa vie,
dulce, rece și curată.
tu ești turist
în acest univers,
poezia este călăuza ta
strofă cu strofă
și vers cu vers.
tu ești în prăpastie,
poezia este frânghia
ce reușește
să te salveze.
noi suntem o față,
de obicei, inexpresivă,
poezia este zâmbetul
de pe fața noastră.
eu sunt
noaptea întunecată
poeZIa este
o zi senină.
eu sunt
un inel de logodnă,
poezia este
singurul deget
ce-l po.artă.
m-aș simți
atât de singur,
dacă poezia
nu mi-ar ține
companie.
eu am ales
să nu mai fiu,
poezia a decis
că va deveni
o a doua mamă,
ce-și iubește
necondiționat
al său fiu.
poezia-i o minune,
eu sunt cel (mai) minunat,
fiindc-o scrie
și o și spune.

db.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Știri Recente

Salariul uriaș pe care îl ia Burleanu la FRF. Doar diurna e 250 de €. Iorgulescu îl întrece de 7 ori

Răzvan Burleanu, președintele FRF, dezvăluie că salariul său este de aproximativ 5.000 de euro lunar, plus o diurnă de 250 de euro...

FOTO Povestea Palatului Principilor din Alba Iulia, care a fost incendiat de mai multe ori: Sediu militar timp de 300 de ani

Palatului Princiar din Alba Iulia este un monument istoric care a înfruntat numeroase provocări de-a lungul timpului. Astăzi, reprezintă o comoară culturală...

Începe reabilitarea Bulevardului Ferdinand I din Alba Iulia: Tronson închis temporar pentru lucrări

Lucrările de infrastructură pe Bulevardul Ferdinand I din Alba Iulia încep marți, 20 iunie. Circulația va fi închisă în această zonă pentru...

FOTO Festivalul „Cultură pentru cultură” revine la Ciugud pentru a celebra tradițiile și obiceiurile locale

Festivalul „Cultură pentru Cultură” revine în comuna Ciugud, aducând tradițiile și obiceiurile rurale în prim-plan. Comunitatea este invitată să se alăture duminică,...

FOTO Elevii de la Colegiul Militar se pregătesc să experimenteze condițiile militare, în cadrul unei Tabere de Instruire de vară

113 elevi de la Colegiul Militar din Alba vor participa în Tabăra de Instruire de vară în Tărlungeni, Brașov. În perioada 16-22...