Profesorii, în grevă de avertisment. Nu se fac ore între 11 și 13. Ce fac elevii

0
55
Bănci școlare, imagini cu caracter ilustrativ - Foto: Pexels

Sistemul educațional din România se confruntă cu o amenințare majoră: grevă generală după 18 ani. Liderii sindicatelor au anunțat că activitatea va fi complet suspendată începând cu data de 22 mai, până când Guvernul va lua decizia de a majora salariile.

Ce spun părinții:

Bărbat: Ce să facem? Avem grijă de ei acasă.

Reporter: Rămâneți acasă cu ei?

Bărbat: Ce putem face? Trebuie ca să avem grijă. Unde o să-i lăsăm în altă parte? Noi vrem să ne ducem copiii la școală.

Femeie: Nu este normal să aibă elevii de suferit, dar să facă în așa fel încât să dea drepturile la profesori. Nu toată lumea stă acasă, unii au bunici, au pe cineva. Părinții au serviciu, nu pot să stea cu ei.

Femeie: Nu știu, trebuie să ne descurcăm. Este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, așa că Evaluarea Națională și Bacalaureatul ar putea fi decalate, la fel și examenele organizate de universități.

Anton Hadăr, președintele Alma Mater: “Vom avea grevă în multe universități. Avem procentaje și de 80% de grevă în unele universități. În două săptămâni avem sesiune. E foarte probabil să se amâne examenele din sesiune și să fie probleme în întreg sistemul de învățământ superior românesc.”

Potrivit rezultatelor unui referendum făcut în rândul angajaților din educație, peste 70% spun că vor participa la greva generală. Cu toții vor salarii mai mari și investiţii în baza materială a şcolilor. Totodată, cer ca în noua lege a salarizării profesorii debutanți să aibă un salariu egal cu salariul mediu. Acum, un dascăl aflat la început de drum ia în mână undeva la 2.000 de lei.

Marius Nistor, președintele “Spiru Haret”: “Numărul de necalificați din sistem a crescut de la an la an. Peste 4000 de necalificați și numărul acesta va fi într-o creștere continuă.”

Ultima grevă generală în învățământ a avut loc acum 18 ani. Profesori din toată țară n-au intrat la ore timp de trei săptămâni. Greva s-a încheiat în urma unui acord dintre Guvern şi sindicate. Premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu a dispus alocarea a 4,8% din PIB pentru educaţie, încă 1% pentru proiecte şi o mărire salarială de aproape 12%, conform digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here