2.8 C
Alba Iulia
miercuri, noiembrie 29, 2023

Vaccinurile administrate copiilor, puse sub semnul întrebării de părinți după pandemie. Încrederea în acestea a scăzut

Recomandări

Salariul uriaș pe care îl ia Burleanu la FRF. Doar diurna e 250 de €. Iorgulescu îl întrece de 7 ori

Răzvan Burleanu, președintele FRF, dezvăluie că salariul său este de aproximativ 5.000 de euro lunar, plus o diurnă de 250 de euro...

FOTO Povestea Palatului Principilor din Alba Iulia, care a fost incendiat de mai multe ori: Sediu militar timp de 300 de ani

Palatului Princiar din Alba Iulia este un monument istoric care a înfruntat numeroase provocări de-a lungul timpului. Astăzi, reprezintă o comoară culturală...

Începe reabilitarea Bulevardului Ferdinand I din Alba Iulia: Tronson închis temporar pentru lucrări

Lucrările de infrastructură pe Bulevardul Ferdinand I din Alba Iulia încep marți, 20 iunie. Circulația va fi închisă în această zonă pentru...

FOTO Festivalul „Cultură pentru cultură” revine la Ciugud pentru a celebra tradițiile și obiceiurile locale

Festivalul „Cultură pentru Cultură” revine în comuna Ciugud, aducând tradițiile și obiceiurile rurale în prim-plan. Comunitatea este invitată să se alăture duminică,...

Aproximativ 67 de milioane de copii din întreaga lume au ratat, datorită pandemiei de COVID-19, unul sau mai multe vaccinuri, fapt datorat suprasolicitării sistemelor sanitare. De asemenea, percepția populației a avut de suferit, având în vedere că în 52 din cele 55 de țări analizate încrederea în vaccinuri a scăzut, conform unui raport UNICEF ce a avut în vedere gradul de imunizare al copiilor. Doar în România încrederea în vaccinurile pentru copii a scăzut cu 10% în urma pandemiei.

Cea mai mare scădere a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani

„În Republica Coreea, Papua New Guinee, Ghana, Senegal și Japonia, scăderea a fost de peste o treime.

Potrivit noilor date adunate în cadrul Proiectului privind încrederea în vaccinuri și publicate astăzi de UNICEF, China, India și Mexic sunt singurele țări analizate în care datele indică menținerea sau chiar îmbunătățirea percepției privind importanța vaccinurilor.

În majoritatea țărilor, persoanele sub 35 de ani și femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puțină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanșarea pandemiei.

În România, cu 13,4% mai puține persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaților din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie.

Încrederea în vaccinuri este volatilă și variază în timp. Sunt necesare date suplimentare și o analiză mai aprofundată pentru a vedea dacă rezultatele indică o tendință pe termen lung. În ciuda scăderii înregistrate, gradul de susținere a vaccinurilor este în continuare unul destul de ridicat, în general. În aproape jumătate din cele 55 de țări analizate, peste 80% dintre respondenți percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii.

Cu toate acestea, potrivit raportului, confluența mai mulți factori poate duce la creșterea riscului unei atitudini ezitante în ceea ce privește vaccinurile. Printre acești factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informații înșelătoare, scăderea încrederii în experți și polarizarea politică.

„În plină pandemie, oamenii de știință au reușit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieți. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica și dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul”, a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF. „Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite”.

În mod alarmant, diminuarea nivelului de încredere apare în contextul celei mai mari scăderi constante a vaccinării copiilor din ultimii 30 de ani, determinate de pandemia de COVID-19. Pandemia a întrerupt vaccinarea copiilor aproape peste tot, în special din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate, a redirecționării resurselor dedicate imunizării către vaccinarea împotriva COVID-19, a lipsei de personal medical și a măsurilor de izolare.

67 de milioane de copii din întreaga lume au „ratat” unul sau mai multe vaccinuri în pandemie. Numărul cazurilor de rujeolă s-a dublat

Raportul publicat astăzi avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 și 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 țări.

Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale.

De exemplu, în 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent.

Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior.

În cazul în care comparăm perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, observăm o creștere de 8 ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susținute.

Pandemia a exacerbat și inegalitățile deja existente. Pentru mult prea mulți copii, mai ales pentru cei din comunitățile cele mai marginalizate, vaccinarea rămâne un serviciu indisponibil, inaccesibil sau costisitor. Chiar și înainte de pandemie, progresele privind vaccinarea au stagnat timp de aproape un deceniu și s-au făcut eforturi la nivel mondial pentru a vaccina copiii cei mai marginalizați.

Dintre cele 67 de milioane de copii care nu au beneficiat de vaccinuri de rutină în perioada 2019-2022, 48 de milioane nu au primit nici măcar un vaccin de rutină, fiind așa-zișii „copii cu zero doze”. La sfârșitul lui 2021, India și Nigeria (ambele țări înregistrând un număr foarte mare de nașteri) au avut cel mai mare număr de copii cu zero doze, în timp ce Myanmar și Filipine au raportat o creștere deosebit de mare a numărului de copii care nu au beneficiat de nicio doză de vaccin.

Copiii care nu beneficiază de vaccinuri trăiesc în cele mai sărace, mai izolate și mai marginalizate comunități, afectate uneori de conflicte. Potrivit noilor date produse de Centrul Internațional pentru Echitate în Sănătate în scopul acestui raport, la nivelul gospodăriilor celor mai sărace, unu din cinci copii nu beneficiază de nicio doză de vaccin, în timp ce, în gospodăriile cele mai înstărite, raportul este de doar unu din 20. S-a constatat că, în multe cazuri, copiii nevaccinați trăiesc în comunități greu accesibile din mediul rural sau din cartiere sărace. Deseori, aceștia sunt copii ale căror mame nu au putut merge la școală și nu prea au un cuvânt de spus în luarea deciziilor la nivelul familiei. Cele mai mari provocări se înregistrează în țările cu venituri mici și medii, unde aproximativ unu din 10 copii din mediul urban și unu din șase copii din mediul rural nu au beneficiat de nicio doză de vaccin. În țările cu venituri medii superioare, decalajul dintre copiii din mediul urban și cei din mediul rural este aproape inexistent.

UNICEF recomandă dezvoltarea asistenței medicale primare și creșterea finanțării programelor de vaccinare

Pentru a asigura vaccinarea fiecărui copil, este esențial să se asigure dezvoltarea asistenței medicale primare și să se ofere cadrelor din prima linie, în majoritate femei, resursele și sprijinul de care au nevoie, arată UNICEF. Potrivit raportului, femeile se află în prima linie a programelor de vaccinare, însă ele se confruntă cu salarii mici, cu locuri de muncă informale, cu lipsa instruirii formale și a oportunităților în carieră și cu amenințări la adresa propriei siguranțe.

Pentru a face față acestei crizei ce afectează supraviețuirea copiilor, UNICEF îndeamnă guvernele să își reînnoiască angajamentul privind creșterea finanțării programelor de vaccinare și să colaboreze cu alți actori pentru a debloca resursele disponibile, inclusiv fondurile rămase în urma pandemiei de COVID-19, astfel încât să accelereze și să ia măsuri prompte pentru recuperarea întârzierilor în administrarea vaccinurilor cu scopul de a proteja copiii și de a preveni izbucnirea unor epidemii de boli.

Raportul îndeamnă guvernele:

  • să identifice urgent și să asiste toți copiii, în special cei care nu au beneficiat de vaccinuri pe durata pandemiei de COVID-19;
  • să sporească cererea pentru vaccinuri, inclusiv prin creșterea încrederii în acestea;
  • să acorde prioritate finanțării serviciilor de vaccinare și a asistenței medicale primare;
  • să creeze sisteme de sănătate reziliente prin investirea în cadrele medicale de sex feminin, inovare și producție la nivel local.

„Vaccinurile au salvat milioane de vieți și au protejat comunitățile împotriva unor epidemii de boli mortale”, a declarat Catherine Russell. „Știm cu toții prea bine că bolile nu cunosc granițe. Vaccinarea de rutină și asigurarea unor sisteme medicale performante reprezintă cea mai bună șansă a noastră de a preveni pe viitor pandemiile, decesele și suferințele inutile. Având în vedere că mai sunt disponibile resurse din campania de vaccinare împotriva COVID-19, acum este momentul să redirecționăm aceste fonduri pentru a dezvolta serviciile de vaccinare și pentru a investi în sisteme durabile pentru fiecare copil”.

„Starea copiilor lumii” reprezintă raportul de referință al UNICEF. Ediția din 2023 a raportului este prima dedicată exclusiv vaccinării de rutină. În fiecare an, UNICEF ajută aproape jumătate dintre copiii lumii cu vaccinuri care le salvează viața.”, conform HotNews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Știri Recente

Salariul uriaș pe care îl ia Burleanu la FRF. Doar diurna e 250 de €. Iorgulescu îl întrece de 7 ori

Răzvan Burleanu, președintele FRF, dezvăluie că salariul său este de aproximativ 5.000 de euro lunar, plus o diurnă de 250 de euro...

FOTO Povestea Palatului Principilor din Alba Iulia, care a fost incendiat de mai multe ori: Sediu militar timp de 300 de ani

Palatului Princiar din Alba Iulia este un monument istoric care a înfruntat numeroase provocări de-a lungul timpului. Astăzi, reprezintă o comoară culturală...

Începe reabilitarea Bulevardului Ferdinand I din Alba Iulia: Tronson închis temporar pentru lucrări

Lucrările de infrastructură pe Bulevardul Ferdinand I din Alba Iulia încep marți, 20 iunie. Circulația va fi închisă în această zonă pentru...

FOTO Festivalul „Cultură pentru cultură” revine la Ciugud pentru a celebra tradițiile și obiceiurile locale

Festivalul „Cultură pentru Cultură” revine în comuna Ciugud, aducând tradițiile și obiceiurile rurale în prim-plan. Comunitatea este invitată să se alăture duminică,...

FOTO Elevii de la Colegiul Militar se pregătesc să experimenteze condițiile militare, în cadrul unei Tabere de Instruire de vară

113 elevi de la Colegiul Militar din Alba vor participa în Tabăra de Instruire de vară în Tărlungeni, Brașov. În perioada 16-22...