O victorie importantă pentru inițiativa cetățenească semnată de peste un milion de români! Astăzi, 14 iulie, legea “Fără penali în funcții publice” a fost votată în Camera Deputaților, cu 295 de voturi „pentru” și o singură abținere.
Urmează votul în Senat, cameră decizională și apoi referendumul, pentru modificarea Constituției. Uniunea Salvați România sprijină această inițiativă deoarece unul dintre angajamentele sale este de a reprezenta vocea societății civile în Parlament.
Potrivit proiectului votat, Constituția va avea un nou articol, care va interzice accesul în funcții publice a cetățenilor condamnați definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.
“Suntem în faţa unui moment autentic istoric. (…) Fiecare pas a fost o luptă. Iată că am ajuns în acest moment în care mai trebuie să facem doi paşi. (…) Încurajez să facem aceşti paşi. În privinţa alegerilor, îndemn cetăţenii să se pronunţe asupra acestei iniţiative de igienă morală”, a transmis Dan Barna, liderul USR.
Potrivit Digi24, liderul deputaților liberali, Florin Roman, a afirmat că această propunere va fi susținută și de colegii săi.
„Grupul PNL susţine dezbaterea şi votul pe această iniţiativă cetăţenească în speranţa că va rămâne o iniţiativă cetăţenească şi nu va fi transformată politic. Deja am văzut o cuplare cu o propunere de organizare a unui referendum împreună cu localele. (…) 5 milioane cetăţeni, nu doar 900.000 au votat referendumul organizat de preşedintele Klaus Iohannis. Iniţiativa cetăţenească trebuie discutată în paralel cu cele două proiecte de lege depuse după referendum. (…) PNL va vota această iniţiativa cetăţenească şi vom discuta şi celelalte două proiecte depuse în Parlament”, a susţinut Florin Roman.
Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției, susținută de USR, a reușit să strângă 1.050.425 de semnături în țară, iar peste jumătate din județele țării au reușit să depășească 20.000 de semnături.
În județul nostru s-au strâns aproximativ 30.000 de semnături pentru această inițiativă, care își propune să schimbe Constituția, adăugând un alineat nou articolului 37, care va interzice accesul în funcții publice a cetățenilor condamnați definitiv pentru infracțiuni săvârșite cu intenție:
“NU POT FI ALEȘI ÎN ORGANELE ADMINISTRAȚIEI PUBLICE LOCALE, ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR, ÎN SENAT ȘI ÎN FUNCȚIA DE PREȘEDINTE AL ROMÂNIEI CETĂȚENII CONDAMNAȚI DEFINITIV LA PEDEPSE PRIVATIVE DE LIBERTATE PENTRU INFRACȚIUNI SĂVÂRȘITE CU INTENȚIE, PÂNĂ LA INTERVENIREA UNEI SITUAȚII CARE ÎNLĂTURĂ CONSECINȚELE CONDAMNĂRII”.